CBS de Hoeksteen, oud-Beijerland

touwlopen500

project: CBS de Hoeksteen, oud-Beijerland
ontwerp: Suzanne van Ginneken
aanleg: de Stadstuinier en Boonstoppel
oppervlakte: ±800m2
jaar van aanleg: 2016

 

 

 

De Hoeksteen in oud Beijerland had oorspronkelijk al een flinke rand groen met veel bomen en struiken, maar dit was niet bedoeld om in te spelen. Met het nieuwe ontwerp kunnen de kinderen wel spelen in de bestaande groenrand. Bovendien is het groen uitgebreid met een klimbos en een ‘konijnen’heuvel. Er is ook een voetbalveld met wilgentenen ballenvangers, een moestuin met buitenklas en vooral veel geheime hoekjes en verstopplekken. De oude verdeling: 3/4 tegels met een struikrand, is nu 3/4 speelbosjes met een voetbalveld.

Het plein is na schooltijd toegankelijk tot de laatste juf of meester naar huis gaat. Daarna gaat het hek dicht. Ook in de vakanties is het hek dicht: spijtig voor de kinderen, maar voor de ontwikkeling van de begroeiing essentieel.

Ik vind het spel van de kinderen in Oud-Beijerland opmerkelijk anders dan dat van stadskinderen. Ze hebben veel meer natuurlijke ruimte tot hun beschikking en zijn duidelijk gewend om veel buiten te spelen. Ze gaan bewuster met de buitenruimte om. Ook motorisch zijn deze kinderen veelzijdiger en sterker ontwikkeld, en dat zorgt er op zijn beurt voor dat ouders en leraren minder bezorgd zijn.

 

hoeksteen-het-lab

hoeksteen-klimbos

hoeksteen-bestrating

hoeksteen-buis